KIZGINLIK:
Kızgınlık. İncinmeye karşı gösterilen tepkidir.
Hayvanlar da insanlarda kendilerine yönelik bir saldırıya kızgınlık la yanıt verirler. Kedi hırlar, köpek havlar insan sesini yükseltir.
Pasif bir duygu olan incinmenin aktiflik kazanmasıdır,
Kızgınlık, insanın fiziksel duygusal, zihinsel ya da, ruhsal doğasına yapılan gerçek ya da, hayali bir saldırıdan kaynaklanır.
Kızgınlık özüne inilince bir korku tepkisidir.
İncinmenin ve kızgınlığın temel nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.
ALDATILMAK, YALAN, KULLANILMAK, YÂ DA SÖMÜRÜLMEK, DEĞERSİZ GÖRÜLMEK, UMURSAMAMAK, KÖTÜ NİYET.
ALDATILMAK: Özgüvenimize yapılan bir saldırıdır.”Sana saygı duymuyorum. Dünyam da önemli bir yerin yok. Hakkımda olumsuz düşünmenin de bir önemi yok”
YALAN: Seni gerçeği işitmeye, layık bulmuyorum. Gerçeği işitebilecek kadar güçlü olduğuna inanmıyorum. Seni değerli bulmuyorum.
KULLANILMAK YA DA, SÖMÜRÜLMEK. Kullanılan kendine kızar. Kullanılmak birisine istediğinden fazla vermek zorunda bırakılmaktır.
DEĞERSİZ GÖRÜNMEK. İnsanın öz varlığının yaralanmasıdır. Değersizlik duygusunu aşmanın yolu yaratıcılığınızı artırmaktır. Başkalarını memnun etmeyi bırakıp kendinizi memnun etmeye çalışın.
UMURSANMAMAK: Onun yapacağı ve söyliyeceği hiç bir sözün, bir değerinin olmadığının mesajını vermek demektir. Ve bu kızgınlık yaratır.
Hatice Baykallı
www.nlpturk.net